Arthaus Musik julkaisee Sibelius-kokoelman

Arthaus Musik julkaisee Sibelius-kokoelman

Julkaistu 03.11.2015

Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi Arthaus Musik julkaisee ainutlaatuisen kokoelman. Viidellä DVD-levyllä ja kolmella Blu-raylla on säveltäjän seitsemän sinfonian konserttitaltioinnit Musiikkitalosta, jossa Radion sinfoniaorkesteria johtaa kapellimestari Hannu Lintu. Jokaista sinfoniaa edeltää dokumentti ja sinfonian esittely, jotka tuovat uuden ja tuoreen näkökulman legendaariseen suomalaiseen säveltäjään ja hänen sinfonioihinsa.

Jean Sibelius sävelsi yhteensä seitsemän sinfoniaa, mikä nostaa hänet 1900-luvun merkittävimpien sinfonikkojen joukkoon. Hänen musiikkinsa tuo mieliin suomalaisen maiseman aavemaisuuden, siinä on sisäistä voimaa ja syvyyttä ja se on täynnä sellaista teknistä taidokkuutta että se edelleen asettaa haasteen kapellimestareille ja esittäjille. Sibeliukselle ”sinfonia ei ole ’sävellys’ sanan perinteisessä merkityksessä. Se on enemmänkin uskontunnustus elämän eri vaiheissa.”

Lisämateriaali:

Tämä kokoelma sisältää esittelyt kaikkiin sinfonioihin. Nämä Hannu Linnun juontamat dokumenttiosuudet ovat nähtävissä myös omana tunnin mittaisena ohjelmanaan.

Toisenlaisen näkökulman Sibeliukseen tarjoaa Minna Lindgrenin ja Piia Hirvensalon käsikirjoittama Sehän on Sibelius! Puheenaiheena ei ole musiikki, vaan Sibelius ihmisenä. Tyylilajina on fiktiivinen pienoisdokumentti, jossa nähdään sekä näyteltyä draamaa että animaatioita ja trikkikuvia. Kommentaattorina on säveltäjä Kaija Saariaho. Muut haastateltavat ovat eri alojen asiantuntijoita; esimerkiksi lääkäri, parisuhdeterapeutti, viiniasiantuntija ja eräopas. Sibelius jätti jälkeensä päiväkirjoja, kirjeitä, lippuja, lappuja ja kuitteja. Niistä muodostuu kuva hauskasta ja mielenkiintoisesta ihmisestä. Miten todellinen tämä kuva on, jää arvoitukseksi.